Řecko chce do čtyř let snížit deficit víc, než plánovalo

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. února (ČTK) - Řecko chce do roku 2015 snížit rozpočtový deficit na zhruba tři miliardy eur (asi 72,6 miliardy Kč), zatímco plán na letošní rok počítá s deficitem téměř 17 miliard eur (asi 411,6 miliardy Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroj z řecké vlády. Kabinet dnes projednával střednědobý fiskální plán, který počítá s většími výdajovými škrty, ale už s žádným dalším snižováním penzí.

"Hlavní cíl spočívá v tom, že deficit by měl v roce 2015 klesnout na zhruba tři miliardy eur z nynějších zhruba 17 miliard," řekl činitel, který se účastnil schůze vlády, ale nepřál si být jmenován. Plán na léta 2012 až 2015 na schůzi prezentoval ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Řecko se zavázalo předložit střednědobý plán, když loni přijalo od dalších zemí EU a Mezinárodního měnového fondu záchranný úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč).

Když Atény loni v květnu zahraniční finanční pomoc přijímaly, měnový fond předpověděl, že rozpočtový deficit bude v roce 2015 činit zhruba dvě procenta hrubého domácího produktu. Pokud by se vycházelo z prognózy HDP na letošní rok, byly by to asi čtyři miliardy eur. Pokud by ale ekonomika v příštím roce vykázala růst, jak se nyní obecně předpokládá, deficit by v roce 2015 byl ještě vyšší než zmíněné čtyři miliardy eur.

"Výdajové škrty sníží deficit o dvě třetiny. Program nezahrnuje žádné další snižování platů či penzí, ale ani zvyšování daní. Budeme mít příjmy z prodeje nemovitostí; ještě se musíme rozhodnout, které státní organizace si necháme a které zavřeme," dodal činitel řecké vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK