E15: Bohemiakombi přepravila loni o čtvrtinu více kamionů

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Společnost Bohemiakombi, která vypravuje pravidelné nákladní vlaky pro převoz kamionů mezi Českou republikou a Německem, přepravila loni po kolejích 17.000 kamionových zásilek, píše deník E15. Meziročně jde o čtvrtinový nárůst. Přepravou návěsů se firma zabývá od roku 2005, první zisk očekává až letos.

Bohemiakombi nabízí například spojení do průmyslových oblastí Porúří, Bádenska, Beneluxu nebo Skandinávie. Pravidelné linky vedou z Lovosic a Ostravy do německých měst Duisburg a Hamburk.

"Letos začínáme jezdit na Ostravu, takže opět nebude žádný velký zisk, ale ztráta také ne. Skončíme nad nulou a tržby porostou," řekl listu ředitel Bohemiakombi Vladimír Fišer. Podle něj je největší překážkou podnikání v kombinované dopravě nedostatek veřejných překladišť a také neochota kamionových dopravců svěřit návěsy železnici.

Právě absence veřejných terminálů, které by nediskriminovaly žádnou firmu, vadí i sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia. "Na některých hlavních železničních tazích nemá navíc železnice dostatečnou kapacitu. Kvůli osobní dopravě se tu pak nákladní vlaky přetahují skokově v noci, což vylučuje z kombinované dopravy celou škálu zboží," uvedl pro E15 generální tajemník Česmadu Martin Špryňar. Česmad vlastní v Bohemiakombi třicetiprocentní podíl, stejný podíl má ČD Cargo.

Požadavek kombinované dopravy je jednou ze základních priorit, které si ministerstvo dopravy stanovilo ve strategickém materiálu o rozvoji dopravy do roku 2025. Podle E15 fond dopravy počítá s prostředky na podporu kombinované dopravy až od roku 2012. Zatím prý ale není jasné, jak je vynaloží.

fsl

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK