PetroChina investuje 5,4 miliardy dolarů do těžby plynu v Kanadě

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Calgary 10. února (ČTK) - Největší čínský producent ropy a plynu PetroChina se dohodl, že koupí za 5,4 miliardy dolarů (96 miliard Kč) poloviční podíl v projektu kanadské firmy Encana na těžbu plynu z břidlice v kanadské provincii Britská Kolumbie. Transakce je podle agentury Reuters největší čínskou investicí do zahraničních plynárenských aktiv.

Encana a PetroChina v rámci dohody vytvoří společný podnik pro rozvoj naleziště Cutbank Ridge. To má rozlohu 257.000 hektarů a prokázané zásoby plynu kolem bilionu krychlových stop (zhruba 32 miliard krychlových metrů). Současná těžba zde činí 255 milionů krychlových stop (osm milionů krychlových metrů) denně, napsala agentura AP.

Dohodu, která je výsledkem devítiměsíčních rozhovorů mezi podniky, ještě musí schválit kanadská i čínská vláda. Podle analytiků by dohoda pravděpodobně neměla narazit na politické překážky. "Nelze zaručit, že se tato dohoda uskuteční, ale myslím, že je to dost pravděpodobné," uvedl Brynjar Bustnes ze společnosti JP Morgan.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK