IEA zvýšila odhad letošního růstu poptávky po ropě

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. února (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok zhruba o 120.000 barelů denně. Celková letošní spotřeba podle odhadů agentury vystoupí na 89,3 milionu z loňských 87,8 milionu barelů denně. Nejvyšší poptávku přitom IEA čeká ve čtvrtém čtvrtletí, kdy by se měla spotřeba ropy poprvé v historii vyšplhat nad 90 milionů barelů denně.

Růst poptávky po ropě tak bude v letošním roce výraznější, než agentura dosud předpokládala. Z velké části je to důsledek vysoké poptávky v asijských zemích, které stojí mimo seskupení OECD a jejichž ekonomika nyní pokračuje v silném růstu. předpoklad růstu poptávky zvyšuje i lepší výhled ekonomiky Spojených států a Kanady.

IEA ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou zároveň uvedla, že počítá s dalším růstem objemu těžby ropy mezi členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura ale upozorňuje na růst cen ropy ze začátku letošního roku, který by mohl zhoršit vyhlídky dalšího růstu globální ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK