Čtvrtletní zisk Gazpromu klesl kvůli vyšším nákladům

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 10. února (ČTK) - Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o devět procent na 159 miliard rublů (96 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Dodala, že její výsledky byly ovlivněny růstem nákladů.

Čtvrtletní zisk mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 160 miliard rublů. Provozní náklady se zvýšily o 12 procent. Analytici firmu již delší dobu kritizují za to, že není schopna růst nákladů omezit, a vyzývají ji k úsporným opatřením.

Tržby Gazpromu z prodeje plynu do Evropy, která je klíčovým trhem podniku, ve třetím čtvrtletí klesly na 291 miliard rublů z 312 miliard před rokem. Celkové se tržby společnosti nicméně zvýšily na 786,45 miliardy z předchozích 684,21 miliardy rublů.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK