Koruna dopoledne společně s okolními měnami oslabovala

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne společně s okolními měnami pokračovala v oslabování. V 10:30 klesla proti středečnímu závěru k euru o šest haléřů na 24,25 Kč/EUR a k dolaru o 15 haléřů na 17,80 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes postrádá domácí stimuly, na oslabení se podle analytiků podílí pesimistická nálada na akciových trzích. "Korekce akcií ve světě se přenesla i do dneška, hlavní evropské indexy ztrácejí kolem půl procenta. Klesá i cena ropy WTI. Tento vývoj působí ztráty i měnám v regionu, přičemž na korunu zřejmě stále doléhá odbourávání sázek na vyšší (úrokové) sazby," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Český statistický úřad ve středu oznámil, že meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta. Trhy nízká inflace překvapila, ekonomové odhadovali výrazně vyšší meziroční růst.

"S takto nízkou inflací je krajně nepravděpodobné, aby centrální banka už na příštím zasedání zvýšila své úrokové sazby. Toto nyní chybné očekávání se však už odráželo v kurzu koruny, a proto musela koruna oslabit," podotkl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

O středeční zisky přichází i euro a jeho kurz k dolaru se vrací na 1,3630 USD/EUR. "Tento pohyb jde spolu s menším zájmem o riziko. Středeční projev šéfa Fedu ani spekulace o kandidátovi na příštího prezidenta ECB neměly na kurz významný vliv. Dnes je na programu pouze týdenní zpráva o žadatelích o dávky v nezaměstnanosti v USA. Odhady jsou jako vždy kolem údaje z minulého týdne," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK