ÚOHS zamítl poslední odvolání v tendru na ekologické škody

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl poslední odvolání, které přezkoumával v mnohamiliardovém tendru ministerstva financí na sanaci ekologických škod. Aktuálně zamítl rozklad jednoho z vyloučených uchazečů, sdružení firem P-D Industriegesellschaft mbH a Stavoprogres Brno, spol. s r. o. ČTK to řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

"Firmy se na úřad obrátily, protože nepovažovaly rozhodnutí zadavatele o námitkách podaných proti jejich vyloučení za učiněné v souladu se zákonem," uvedl Rafaj. Podle něj nebyly jejich stížnosti opodstatněné a úřad řízení zastavil. V prvním stupni tak rozhodl v říjnu 2009. Firmy ale podaly rozklad. Druhostupňové rozhodnutí úřad vydal koncem letošního ledna a aktuálně ho zveřejnil na svých webových stránkách. Obdobně úřad rozhodl již v loňském roce o podání Deme Environmental Contractors.

Uzavřeny jsou i případy týkající se konsorcia PPF Advisory. Tato společnost v lednu ze soutěže o zakázku v hodnotě desítek miliard korun odstoupila. U úřadu nejdříve napadla své druhé vyloučení z tendru, později i kvalifikační předpoklady konkurentů. ÚOHS proto podle Rafaje rozhodl o zastavení spojených správních řízení a zrušil také předběžné opatření, které pozastavilo zadávací řízení.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, MF v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T.

Rafaj 2. února serveru Ekonom.cz řekl, že obří tendr může pokračovat. Antimonopolní úřad podle něj nenašel u zbylých tří účastníků ekologické zakázky žádná pochybení. Ministerstvu financí tak nic nebrání stanovit nový termín pro odevzdání cenových nabídek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK