Hotely v Ústeckém kraji loni měly nejhorší sezonu od roku 2000

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. února (ČTK) - Nejhorší rok minimálně za posledních deset let zažila loni ubytovací zařízení v Ústeckém kraji. Navštívilo je jen 293.042 hostů, což je asi o 12,7 procenta méně než vloni a nejméně ze všech krajů v Česku. Snížil se i počet přenocování, který klesal celou dekádu a za tu dobu se snížil na 40 procent původních hodnot. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Turistický zájem se v posledních deseti letech koncentroval hlavně do Prahy, kam přijíždějí dvě třetiny všech cizinců, zatímco zájem o kraje se postupně snížil. Ústecký kraj tím byl postižený prakticky nejvíc ze všech, počet cizinců se snížil ze 176.383 v roce 2000 na loňských 96.835. Loni navíc strávil průměrný cizinec v kraji jen asi 2,5 noci, což je méně než polovina dřívějších počtů, a tak se ve výsledku zmenšil počet přenocování na pětinu.

Situaci nezachraňují ani čeští turisté, jichž do kraje mířilo každý rok okolo 230.000. I u nich přinesl loňský rok propad, přijelo jich jen 196.207. Hoteliéři to přičítají především srpnovým povodním a jejich publicitě, která prý Čechy od návštěvy paušálně odrazovala. Především v srpnu se snížil počet hostů na zhruba dvě třetiny obvyklých hodnot.

jtb jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK