NS: Členství v bytovém družstvu přechází na dědice automaticky

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. února (ČTK) - Členství v bytovém družstvu přechází po smrti člena automaticky na dědice. Získání bytu tak není podmíněno žádostí dědice o členství. V novém sjednocujícím stanovisku to uvedlo občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu (NS). V mnoha případech museli dědicové po smrti blízkého člověka nejprve žádat o členství, teprve poté získali práva k bytu. ČTK to řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig, podle něhož jde o důležité stanovisko.

"Přechod členství v bytovém družstvu na dědice není podmíněn jeho žádostí o členství," uvedli soudci Nejvyššího soudu. Účelem sjednocujících stanovisek je sladit rozkolísanou judikaturu. Pro nižší soudy je názor NS závazný.

"Zjednodušeně řečeno platí, že dědic, který dědí po zůstaviteli byt (členský podíl), je členem družstva automaticky dnem úmrtí zůstavitele, aniž by o členství žádal," uvedl Knötig.

Po smrti člena družstva dochází k okamžitému přechodu členství v družstvu i přechodu nájmu bytu na dědice, a to se všemi právy a povinnostmi. "Toto platí pro všechny typy družstev," doplnil Knötig. Rozhodnutí může pomoci lidem v obtížné situaci. Po smrti člena družstva museli někdy před získáním bytu nejprve podat žádost.

Stanovisko se týká i státu, který má nárok na majetek lidí zemřelých bez dědiců. V dědickém řízení má přitom stejné postavení jako dědic. "Pokud zůstavitel byl sám a nemá dědice svého majetku, přechází i při tomto projednání dědictví členství zůstavitele v bytovém družstvu a nájem družstevního bytu na stát," uvedl Knötig.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK