Pražská burza dopoledne klesala, nejvíc akcie těžařské NWR

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Pražská burza dopoledne oslabovala, hlavní index PX kolem 11:30 ztratil 1,12 procenta na 1237 bodů. Výrazné ztráty si připsaly akcie těžařské společnosti NWR. V červených číslech se obchodovala většina emisí, vyplývá z výsledků burzy. Nedařilo se také trhům ve středoevropském regionu.

"Pražská burza oslabuje v tomto týdnu již potřetí, když reaguje na vybírání zisků na západoevropských trzích," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Na nejnižší úroveň v tomto měsíci se propadají akcie NWR, na které podle Mokoše doléhá výběr zisků v těžebním sektoru. Cena uhlí za posledních pět dní ztratila přibližně tři procenta, dodal. Titul dopoledne odepsal výrazných 3,68 procenta na 274,50 koruny.

Cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, který před otevřením trhu oznámil hospodářské výsledky, spadly o 3,22 procenta na 180,50 koruny. Unipetrol loni vytvořil čistý zisk 937 milionů korun po předloňské ztrátě 840 milionů korun. Analytici čekali zisk vyšší. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 28 procent na 85,97 miliardy korun.

Index dolů táhly také obě bankovní emise. Dopoledne nejvíce obchodované akcie Komerční banky klesly o 0,49 procenta na 4249 korun a akcie rakouské Erste Bank si pohoršily o 1,61 procenta na 910,10 koruny. Mokoš doplnil, že akcie Erste zaznamenávají teprve třetí pokles během posledních 12 dnů.

"Na banky může působit dnešní kusá zpráva od belgické skupiny KBC ohledně plánu na vstup ČSOB na burzu. Belgická bankovní skupina potvrdila plán veřejné emise minoritního podílu akcií tuzemské banky, vyčkává ale na příhodné podmínky na trhu," uvedl Mokoš.

V černých číslech se obchodovaly pouze akcie mobilního operátora Telefóniky O2 a finanční skupiny VIG.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 758 milionů korun. Z toho obchody s akciemi Komerční banky za více než 295 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK