Zisk výrobce alkoholických nápojů Diageo stoupl o 17,5 pct

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Britské nápojové skupině Diageo PLC vzrostl za prvních šest měsíců fiskálního roku čistý zisk o 17,5 procenta na 1,19 miliardy liber (asi 34 miliardy Kč). K růstu přispěl vysoký prodej v Asii, Rusku a na dalších rozvojových trzích. Firma, která je největším výrobcem alkoholických nápojů na světě, to uvedla v dnešním prohlášení.

Tržby za šest měsíců do konce prosince stouply jen o dvě procenta na 5,3 miliardy liber a zaostaly za odhady analytiků. Nízký růst způsobil slabý výkon v Evropě. Do sortimentu firmy Diageo patří whisky Johnnie Walker, vodka Smirnoff, pivo Guinness, rum Captain Morgan, likér Baileys či gin Gordon's.

Objem prodeje v Severní Americe se zvýšil o dvě procenta, v Evropě však o dvě procenta klesl. V oblasti Asie a Tichomoří objem prodeje vzrostl o osm procent a na dalších zahraničních trzích o devět procent.

V Asii se nejlépe daří whisce Johnnie Walker. Skotská je rovněž hlavním pohonem růstu v Jižní Americe. Ve východní Africe, Nigérii a Kamerunu je největší zájem o pivo.

Ze slabého výkonu v Evropě Diageo obviňuje hlavně dluhovou krizi v Řecku, Irsku, Španělsku a Portugalsku. Na těchto trzích se prodej snížil o 13 procent. Naopak v Rusku a ve východní Evropě prodej stoupl o 20 procent.

Firma nezměnila svůj předchozí výhled, podle kterého čeká v letošním fiskálním roce vyšší růst provozního zisku než loni, hlavně díky poptávce v Rusku, Latinské Americe, Africe a Asii. Tyto oblasti mají vyrovnat horší výkon v Evropě. Za rok do konce června 2010 provozní zisk stoupl o dvě procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK