Spolchemie se dohodla s bankami, má další půlrok času

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. února (ČTK) - Ústecká chemička Spolchemie se domluvila s bankami na dalším prodloužení takzvané stabilizační dohody, která nově platí až do června letošního roku. ČTK to řekla mluvčí firmy Marie Logrová. Stabilizační dohoda umožňovala mírnější podmínky splácení dluhů, které před rokem dosahovaly asi 2,7 miliardy korun. Firma se vloni zotavila z následků hospodářské recese a očekává EBITDA (zisk před započtením úroků, zdanění a odpisů) zhruba 600 milionů korun při tržbách okolo 4,4 miliardy.

Z vyjádření společnosti vyplývá, že nové prodloužení stabilizační dohody by mohlo být poslední. "Během následujících měsíců bude ústecká chemička ve spolupráci s firmou PriceWaterhouseCoopers usilovat o překlopení stávajících vztahů s bankami a s obchodními partnery do standardního režimu," uvedla Logrová. V minulosti firma připustila, že díky stabilizační dohodě mohla splácet své dluhy pomaleji, než bylo domluveno.

V roce 2009 byla firma těžce postižená hospodářskou recesí; tržby jí spadly z 5,1 na asi 3,4 miliardy korun a rok uzavřela se ztrátou 340 milionů. Celkové závazky narostly až na 2,7 miliardy a osud firmy závisel na bankách, které dostaly zástavní právo k jejímu majetku.

Teď už hlásí Spolechemie zcela opačné výsledky. Za loňský rok utržila podle předběžných výsledků 4,4 miliardy korun, tedy meziročně asi o 30 procent víc, a díky nižším nákladům se dostala do zisku. EBITDA činí podle prvních informací asi 600 milionů korun.

Dobré výsledky se zatím očekávají i pro letošek, protože prý sílí jak poptávka, tak pozice na trhu, díky níž firma může nasadit vyšší marže. "V první polovině letošního roku očekává firma snížení celkové výše úvěrů o dalších deset procent, čímž se dostane do běžné úrovně tuzemské ekonomiky," dodala Logrová. Letos by tržby měly přesáhnout pět miliard, což by prakticky vyrovnalo zatím rekordní rok 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK