Volkswagen v příštích pěti letech v SR zdvojnásobí investice

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 10. února (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen plánuje v příštích pěti letech vynaložit na Slovensku do rozšíření výroby aut a komponentů i do dalších projektů miliardu eur (asi 24,2 miliardy Kč). V porovnání s uplynulým pětiletým obdobím tak své investice v zemi zdvojnásobí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí slovenské pobočky firmy Vladimír Machalík.

"Zaměříme se na nové výrobní technologie, rozšiřování výroby automobilů v bratislavském závodě a komponentů v martinském závodě," uvedl předseda představenstva Volkswagenu Slovakia Andreas Tostmann.

Volkswagen se na Slovensku zaměřuje hlavně na montáž luxusnějších sportovně-užitkových vozidel (SUV) Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Tento rok plánuje zahájit produkci nového rodinného auta v troj- a pětidveřovém provedení. Například v lakovně pro tyto vozy instaluje zařízení, které má mimo jiné výrazně snížit emise a spotřebu energií. Technologii poprvé nasadí právě v bratislavské továrně.

Volkswagen uvedl, že za 20 let podnikání na Slovensku proinvestoval přes 1,7 miliardy eur a z jeho linek v slovenské metropoli sjelo více než 2,5 milionu vozidel pěti značek.

Vedle německé automobilky vyrábí na Slovensku auta ještě PSA Peugeot Citroën a korejská Kia Motors. Výroba vozidel a komponentů pro automobilový průmysl patří k tahounům slovenské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK