Zisk těžařské firmy Rio Tinto se loni ztrojnásobil

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 10. února (ČTK) - Těžařské společnosti Rio Tinto se loni čistý zisk ztrojnásobil na 14,3 miliardy USD (asi 254,3 miliardy Kč). K růstu přispěla vysoká poptávka po uhlí a železné rudě z Asie a růst cen komodit. Rio Tinto je třetí největší těžařskou firmou na světě podle tržní kapitalizace.

Firma zaznamenala vysokou poptávku po uhlí a železné rudě hlavně díky globálnímu růstu výroby ocele. Ceny se zvýšily u téměř všech komodit, které firma těží, včetně mědi, molybdenu, zlata a hliníku.

Rio Tinto se od koupě firmy Alcan v roce 2007 za 35 miliard USD potýkala s vysokým zadlužením. Byla proto nucena prodat některá aktiva a vydat nové akcie, aby snížila zadluženost, a pozastavila i nové akvizice. Loni se jí však podařilo výrazně snížit dluh na 4,3 miliardy USD z 19 miliard na konci prosince 2009 a obnovila rovněž akvizice. Na konci roku se dohodla na koupi australské uhelné společnosti Riversdale za 3,9 miliardy dolarů.

Společnost se díky vysokému zisku rozhodla poskytnout akcionářům hotovost prostřednictvím odkupu vlastních akcií. Do roku 2012 chce od akcionářů koupit akcie za pět miliard USD. Rio Tinto rovněž více než zdvojnásobí dividendu za loňský rok.

Pozitivně vidí Rio Tinto díky vysoké poptávce v rozvojovém světě i letošní rok, ceny komodit by mohly podle výhledu firmy dále růst. Jediným rizikem jsou vládní stimulační opatření, která mají vyrovnat negativní dopady globální krize a mohla by způsobit výkyvy cen komodit, napsaly agentury AP a Reuters.

Rio Tinto loni opustila plány na propojení se svým hlavním globálním konkurentem BHP Billiton. Důvodem byla nelibost regulačních úřadů i odběratelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK