ČSOB Pojišťovně klesl loni zisk o půl miliardy na 903 milionů Kč

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - ČSOB Pojišťovna vytvořila v roce 2010 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 903 milionů Kč, což bylo o 530 milionů Kč méně než předloni. Na pojistném vybrala loni 10,23 miliardy korun, tedy meziročně o 6,2 procenta více. Pojišťovna, která je čtvrtou největší v Česku, to dnes sdělila ČTK. Celkem pojišťovny v ČR vybraly v roce 2010 na pojistném 151,1 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o osm procent.

"Vytvořený zisk se opírá jak o dobré výsledky technického účtu neživotního pojištění, tak především technického účtu životního pojištění. Rok 2010 přitom rozhodně nepatřil k obdobím s nízkým počtem pojistných událostí. Jen náklady na plnění za škody z životního a neživotního pojištění dosáhly loni více než pět miliard korun, " uvedl generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen.

V neživotním pojištění se předepsané pojistné ČSOB Pojišťovně snížilo o 3,2 procenta na 3,944 miliardy korun, v životním pojištění pak vzrostlo o 13,1 procenta na 6,3 miliardy korun. "Už v roce 2009 byl růst tažen především pojištěním životním, a to hlavně jednorázově placeným,“ komentoval obchodní výsledky van Leeuwen. Do jednorázově placených životních pojištění vložili loni klienti ČSOB Pojišťovny přes 3,5 miliardy korun.

ČSOB Pojišťovna je univerzální pojišťovna, která spravuje téměř milion pojistných smluv. Celkem tři čtvrtiny jejích akcií vlastní belgická pojišťovna KBC Verzekeringen z nadnárodní skupiny KBC, 25 procent drží Československá obchodní banka. Ratingová agentura S&P potvrdila počátkem dlouhodobý úvěrový rating a rating finanční síly ČSOB Pojišťovny na stupeň A- a přidělila mu stabilní výhled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK