Británie nechala základní úrok na 0,5 procenta; odkupy beze změn

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Britská centrální banka dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta, kde ji drží už skoro dva roky. Beze změn je i plán odkupu aktiv, kterým se banka snaží podporovat ekonomiku a který předpokládá, že banka na nákup státních dluhopisů použije 200 miliard liber (asi 5,7 bilionu Kč).

Banka úroky nemění ani přesto, že v Británii i jinde v Evropě se zvyšuje tlak na růst inflace. Banka uvedla, že riziko růstu inflace považuje zatím jen za přechodný jev a naopak poukázala na to, že britská ekonomika na tom zatím není tak dobře, jak banka očekávala.

Lednová statistika překvapivě ukázala, že ekonomika Velké Británie se na konci loňského roku vrátila k útlumu. Předpokládá se také, že se budou nějaký čas projevovat negativní dopady vyšších daní a výdajových škrtů. S jejich pomocí chce tamní vláda podpořit ekonomiku a urychlit proces jejího celkového oživení.

Se zachováním sazeb na historickém minimu počítali všichni ekonomové, kterých se v anketě dotazovala agentura Reuters. Obchodníci ale situaci vyhodnotili jinak; peněžní trhy započítaly 20procentní pravděpodobnost, že se základní úrok zvýší na 0,75 procenta.

Rozhodnutí centrální banky by mělo potěšit vládu, která doufá, že uvolněná měnová politika bude mírnit negativní dopady přísnější fiskální politiky. Na druhou stranu se ale dá očekávat, že centrální banka se ocitne pod ještě větší palbou kritiky za to, že svým přístupem ignoruje mandát starat se o udržení cenové stability.

Míra inflace je za poslední rok v Británii více než jeden procentní bod nad dvouprocentním cílem, který si centrální banka stanovila. Do budoucna se přitom ceny zřejmě zvýší ještě více, čemuž napovídá vývoj cen některých komodit, především pak ropy a vybraných zemědělských plodin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK