Nokia má zřejmě zájem o operační systémy Microsoftu i Googlu

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost Nokia, zřejmě jedná s americkou společností Microsoft o využití jeho operačního systému ve svých mobilních telefonech. Napsal to dnes ekonomický server The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na informovaný zdroj. Ve hře je ale patrně také operační systém Android, jehož výrobcem je jiná americká společnost Google.

Pokud se Nokia s Microsoftem dokáže rychle dohodnout na detailech, mohla by být spolupráce oznámena už v pátek. Na ten den má nový šéf Nokie Stephen Elop naplánovanou prezentaci budoucí strategie firmy, kterou představí před finančními analytiky.

Nokia má svou vlastní platformu Symbian, ta jí však pevnou pozici na trhu operačních systémů pro mobilní telefony prozatím nezajistila. Podle zdroje by se Nokia mohla rozhodnout pro software Microsoftu či Googlu, ale klidně i pro obě firmy najednou.

Páteční prezentace firemní strategie bude zřejmě ostře sledovanou událostí. Do médií se totiž ve středu dostaly informace z interního sdělení, v němž ředitel Nokie otevřeně přiznává, že pokud nová strategie nezabere, má před sebou Nokia zřejmě krizové období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK