Hackeři z Číny ukradli citlivé informace energetických firem

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. února (ČTK) - Hackeři působící v Číně pronikli do počítačových systémů pěti nadnárodních ropných a plynárenských firem a ukradli z nich citlivé informace. Informovala o tom softwarová společnost McAfee, která se specializuje na zabezpečení počítačů. Nezveřejnila však jména podniků. Upozornila, že terčem útoků se stalo i dalších zhruba sedm firem, které však nemohly být identifikovány.

Hackeři v některých případech pronikli do počítačových systémů pomocí veřejných internetových stránek. V jiných případech použili infikované e-maily zaslané vedoucím představitelům podniků. "Nebyly to složité útoky, přesto byly velmi úspěšné," uvedl viceprezident McAfee pro zkoumání hrozeb Dmitri Alperovitch.

Hackeři měli k napadeným počítačovým systémům přístup minimálně dva roky. Během této doby se soustředili například na získávání finančních dokumentů souvisejících s průzkumem ropných polí. Pořídili si rovněž kopie patentovaných průmyslových postupů. "Takovéto informace jsou velmi citlivé a pro konkurenty by měly velkou hodnotu," uvedl Alperovitch.

Čína je podle odborníků vedoucím centrem internetové kriminality zahrnující průmyslovou špionáž namířenou na velké podniky. Vysoká úroveň některých dřívějších kybernetických útoků údajně naznačuje, že čínská armáda či vládní úřady možná kradou technologická a obchodní tajemství s cílem pomoci čínským státním podnikům. To však Peking popírá, napsala agentura AP.

Zpráva McAfee neupřesňuje, kdo stojí za útoky na počítače energetických podniků. "Nemáme žádný důkaz, že je to nějakým způsobem podporováno vládou," uvedl Alperovitch.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK