Zisk výrobce nápojů PepsiCo kvůli vyšším nákladům klesl o 5 pct

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Americkému výrobci nealkoholických nápojů PepsiCo Inc. klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o pět procent na 1,37 miliardy USD (24,3 miliardy Kč). Důvodem byl růst nákladů, který smazal i vyšší příjmy. Uvedla to firma v dnešním prohlášení.

Tržby se za tři měsíce do konce prosince zvýšily o 37 procent na 18,16 miliardy USD. K růstu přispěla koupě dvou stáčíren a plníren firmy. Objem prodeje stoupl o devět procent.

Ve výhledu na letošní rok je však firma obezřetná. Generální ředitelka Indra Nooyiová uvedla, že výdaje spotřebitelů nadále zůstávají kvůli vysoké nezaměstnanosti nejisté a náklady na suroviny by měly zůstat vysoké.

Na trhu nadále přetrvává silná konkurence, hlavně od firmy Coca-Cola, napsala agentura AP. Coca-Cola v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 275 procent na 5,77 miliardy dolarů.

PepsiCo v loňském prvním čtvrtletí dokončila převzetí svých dvou hlavních severoamerických stáčíren a plníren. Transakcí za celkem 7,8 miliardy dolarů získala PepsiCo větší kontrolu nad distribucí svých produktů v Severní Americe. Akvizice by firmě měla přinést do roku 2012 roční úspory v hodnotě 400 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK