Likérce Rudolf Jelínek vloni klesl zisk o třetinu na 21,5 mil. Kč

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vizovice (Zlínsko) 10. února (ČTK) - Vizovické likérce Rudolf Jelínek, největšímu tuzemskému výrobci ovocných destilátů, vloni klesly výnosy o 14 procent na 362 milionů korun. Zisk před zdaněním činil 21,5 milionu korun, což v meziročním srovnání znamená pokles o 33 procent. ČTK to dnes řekl marketingový ředitel podniku Zdeněk Chromý.

Vykázaný zisk i výnosy jsou o něco nižší, než podnik původně očekával. Předseda představenstva Pavel Dvořáček se ve výroční zprávě za rok 2009 vyjádřil s tím, že plánovaný zisk před zdaněním za rok 2010 je 26,8 milionu Kč při výnosech 370 milionů Kč.

Výsledky hospodaření nejvíce ovlivnil celkový pokles trhu, když trh s lihovinami v ČR vloni klesl o 14 procent. Podle Chromého se na tom podepsaly hlavně zvýšení spotřební daně, celkové snížení maloobchodních tržeb a také konsolidace segmentu producentů lihovin. Přesto se likérka v tržbách udržela nad průměrem trhu, když její pokles byl nižší než u zbytku trhu. Meziroční tržby z prodeje vlastních výrobků a zboží společnosti se snížily oproti loňskému roku o devět procent na 316 milionů Kč.

"V roce 2010 jsme investovali do rozšíření sítě obchodních zástupců s cílem ještě lépe obsluhovat segment gastro v Česku a Slovensku. Další investice mířily do rozšíření výsadby švestkových stromů, kterých máme ve vlastních vizovických sadech již přes 20.000," uvedl Chromý. Dodal, že i přes výrazný pokles trhu podnik byl schopen posílit pozici na všech trzích, na kterých operuje. "Důležitou zprávou je i to, že investice, které jsme v minulosti vynaložily na akvizice, začínají generovat zisk," dodal.

Všechny dceřiné podniky skončily hospodaření roku 2010 v zisku. Zatím poslední akvizicí byla v roce 2009 rumunská likérka Valco, jež má vedoucí postavení na tamním trhu v segmentu ovocných destilátů. V době akvizice vykazovala společnost Valco ztrátu přibližně 9,7 milionu korun. Její hospodářský výsledek za rok 2010 je už kladný. Podnik je v mírném zisku.

Rudolf Jelínek navazuje na více než 400letou tradici výroby slivovice na Valašsku. V nabídce společnosti je nejen slivovice, ale také například hruškovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice a další netradiční destiláty.

Loni likérka uvedla na trh dlouho očekávaný produkt z vlastních sadů - Vizovickou slivovici 2008. Sady podnik loni rozšířil novou výsadbou, a to přibližně o pět hektarů. Pravidelnou sklizeň z nich očekává od roku 2015. Ze stávajících sklidil vloni 91 tun švestek. Díky dostatečným zásobám se tak podniku daří překonávat nedostatečnou úrodu ovoce v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK