V Evropě nájemné za kanceláře rostlo, v Praze stagnovalo

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Za užívání moderních kanceláří platili v roce 2010 firmy v Evropě meziročně o 8,4 procenta víc. Nejvyšší růst vykázaly nájmy v Moskvě a londýnské City, naopak nájmy poklesly v Madridu a Dublinu. V Praze se nejvyšší průměrný nájem za kanceláře výrazně nezměnil a nadále se měsíčně pohyboval kolem 21 eur (asi 509 korun) za metr čtvereční. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila poradenská společnost DTZ.

"V Evropě vzrostlo nájemné meziročně o 8,4 procenta, což je dáno především úbytkem volných kancelářských ploch a růstem ekonomik ve Skandinávii i v zemích střední a východní Evropy," uvedla analytička DTZ Magali Martonová.

Výrazný růst nejvyšších nájmů za administrativní plochy v Praze neočekává konzultantská firma ani letos. Zdražení kanceláří může v českém hlavním městě nastat až v roce 2012. Zvyšování nájemného ale bude záviset na konkrétních lokalitách a budovách. "Neočekáváme, že by nájemné rostlo v kancelářských budovách nižší kvality situovaných v nájemci nevyhledávaných lokalitách s nadměrnou nabídkou kancelářských prostor," uvedla Lenka Šindelářová z DTZ.

Nejvyšší nájemné na úrovni kolem 21 eur za metr čtvereční měsíčně se v Praze platí jen u prvotřídních kanceláří v centru. Mimo střed metropole metr čtvereční kanceláře stojí v průměru 15 až 17,5 eura, na okraji Prahy 13 až 14,5 eura.

V tuzemském hlavním městě na sklonku loňského roku přibylo kancelářských budov, které se staví spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. To během hospodářské krize obvyklé nebylo. DTZ předpokládá, že v letošním roce se v Praze dokončí zhruba 100.000 metrů čtverečních nových kanceláří. Z nich přibližně 70 procent ploch zatím nemá jasné nájemce.

"Aktuálně registrujeme velké množství nových projektů. Vydané stavební povolení je pro 313.000 metrů čtverečních administrativních prostor, platné územní rozhodnutí mají projekty s objemem dalších 500.000 čtverečních metrů kanceláří," poznamenala Šindelářová. V roce 2012 se podle ní může v Praze dokončit výstavba dalších 100.000 až 120.000 čtverečních metrů.

V Praze bylo na konci roku 2010 celkem 2,7 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Na 68 procent z nich patří do moderní třídy A, zbytek tvoří kanceláře třídy B.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK