Pegatron Czech v Ostravě propustí většinu z 1500 zaměstnanců

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 10. února (ČTK) - Tchajwanská IT společnost Pegatron Czech (bývalý Asus) letos v Ostravě-Hrabové propustí stovky zaměstnanců. ČTK to dnes potvrdily odbory. Nyní ve firmě pracuje asi 1500 lidí, odejít by měla většina z nich.

Místopředseda odborů Petr Pastrňák řekl, že zaměstnanci už začali dostávat výpovědi. "Výpovědi se nebudou rozdávat najednou, ale postupně. Každý den už dostávají výpovědi a odstupné dva tři lidi," řekl. Propouštění se podle něj dotkne všech profesí, včetně vedoucích pracovníků.

"Lidé se dost bouřili, je tady hodně emocí. Každý nadává. Někteří lidé tady dělají pět i více roků a musí odejít," řekl odborář. Uvedl, že podle informací vedení firma bude snižovat výrobu, protože se bude specializovat jen na dlouhodobější smlouvy. Pastrňák dodal, že odbory s firmou vyjednávají o kolektivní smlouvě.

Mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová uvedla, že o propouštění v Pegatronu zatím úřad nemá žádné informace. "Pokud by to ale mělo charakter hromadného propouštění, měli by nám to oznámit nejpozději měsíc před tím, než zaměstnancům skončí pracovní poměr," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK