Důvěra v ekonomické zotavení je nejnižší za 18 měsíců

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Důvěra v ekonomické zotavení se v posledním čtvrtletí loňského roku snížila na nejnižší úroveň za 18 měsíců. Vyplývá to z indexu důvěry v ekonomiku, který podle průzkumu globální Asociace profesních účetních (ACCA) klesl poprvé od třetího čtvrtletí 2009 do negativních čísel. Manažeři se obávají zejména insolvencí a opožděných plateb.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2010 se podle průzkumu zdvojnásobil počet těch, kteří neočekávají brzké zotavení světového hospodářství. Nyní je jich 28 procent. Až 32 procent respondentů z řad finančních profesionálů dokonce uvedlo, že situace v ekonomice se zřetelně zhoršuje. Ve třetím čtvrtletí roku 2010 bylo ještě 47 procent dotázaných optimistů, kteří věřili, že situace se zlepšuje, nebo se brzy začne zlepšovat.

Počet těch, kteří ztratili důvěru, vzrostl o deset procent. Naopak ze 42 procent ve 3. čtvrtletí 2010 poklesl na 37 procent počet těch, kteří ekonomice věří. "Je vidět, že ekonomové si nebyli jisti, zda mírné zlepšení v roce 2010 znamená nástup zotavení nebo pouhý nádech ekonomiky v recesi. Nyní se přiklánějí k druhé variantě,“ uvedla ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

Vysokou míru pesimismu vykázali v průzkumu ACCA zejména respondenti z velkých finančních institucí a z veřejného sektoru. Naopak malé a střední podniky byly optimističtější. Navíc finanční profesionálové už nevěří vládám, že by mohly zamezit další krizi. Na 38 procent z nich hodnotí kroky vlád jako negativní.

Studie ACCA ukázala, že opožděné platby a insolvence jsou dva nejobávanější průvodní znaky současného stavu. V průzkumu se také zvýšily všechny klíčové rizikové indikátory, tedy obavy, že dodavatelé nebo zákazníci ukončí činnost, a strach z poklesu příjmů. Výhledy pro investice rovněž nejsou dobré. Většina organizací je odkládá až do doby, kdy bude situace ve světové ekonomice jasnější.

"Lze očekávat, že mnoho manažerů nyní přepíná nebo přepne své organizace do vyčkávací pozice podle motta 'počkáme a uvidíme'. Část ekonomické aktivity se tak přesune na později, a to ovlivní i ekonomické výsledky prvních čtvrtletí roku 2011, ať už budou jakékoliv,“ uzavřela Benešová.

ACCA je globální organizace sdružující profesní účetní. Nabízí kvalifikace lidem z celého světa, kteří hledají uplatnění v účetnictví, financích a managementu. ACCA působí ve více než 170 zemích.

fd dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK