Prodejnám Ikea loni v Česku kvůli krizi klesl zisk i tržby

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Společnosti Ikea ČR, která v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky, v hospodářském roce 2010 končícím loni v srpnu klesl čistý zisk o takřka polovinu na 337,2 milionu korun. O rok dřív vykázala zisk 666,8 milionu korun. Firmě Ikea se zároveň loni v Česku kvůli hospodářské krizi poprvé snížily celkové tržby. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Ikea ČR, která byla zveřejněna ve Sbírce listin.

Celkové tržby včetně restaurací a prodeje potravin klesly loni firmě Ikea ČR meziročně o pět procent na 6,931 miliardy korun. V hospodářském roce 2009 prodejce utržil 7,272 miliardy korun.

Ikea za poslední rok vykázala v Česku nižší tržby a zisk i přesto, že počet návštěvníků jejích tuzemských obchodních domů vzrostl na 10,886 milionu z necelých deseti milionů v roce 2009. Z návštěvníků obchodních domů Ikea si loni přibližně polovina koupila zboží. Lidé ale podle mluvčí Ikea ČR Jindry Válové více hleděli na ceny, což mělo nepříznivý vliv na tržby. Ikea zároveň kvůli konkurenčnímu boji snížila ceny nábytku.

"V roce 2011 předpokládáme, že s ohledem na postupné oživování hospodářského růstu v ČR dojde i v naší organizaci k mírnému růstu. Počítáme proto s prodejem mírně převyšujícím úroveň roku 2010. Tento odhad se týká i hospodářského výsledku společnosti," stojí ve výroční zprávě společnosti Ikea ČR. Na tuzemském trhu Ikea provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem, dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

Konkurence mezi prodejci nábytku je stále tvrdší. Šest nových prodejen na tuzemském trhu v předchozích letech otevřela rakouská společnosti Kika a loni byl v Praze zprovozněn nový obchodní dům XXXLutz, který sází na nízké ceny. Souboj mezi prodejci nábytku bude zřejmě ještě intenzivnější, jelikož obchodníci plánují další expanzi.

Například Kika má nyní dvě prodejny v Praze a po jedné v Plzni, Brně, Olomouci a Liberci. V následujících pěti letech by chtěla v Česku otevřít deset až 15 prodejen. Společnost Ikea plánuje zprovoznit nové obchodní domy v Hradci Králové a na okraji Prahy.

Pěti největším tuzemským obchodníkům s nábytkem v roce 2009 navzdory hospodářské krizi vzrostly celkové tržby na rekordních 17,4 miliardy korun. O rok dříve čtyři hlavní prodejci Ikea, Asko Nábytek, Kika Nábytek a Sconto Nábytek utržili 14,6 miliardy korun, předloni se mezi ně díky vyšším tržbám zařadila také síť obchodů s nábytkem Jysk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK