Generálního ředitele ČTK bude rada vybírat ze sedmi kandidátů

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - O místo příštího generálního ředitele ČTK se uchází sedm kandidátů. Jsou jimi Stanislav Holec, Jiří Holna, Radim Hreha, Michal Jankovec, Jiří Majstr, Dušan Veselý a Petr Žantovský. Oznámila to dnes Rada ČTK, která otevřela obálky s jejich projekty.

Rada uvedla, že nyní žádosti a projekty prozkoumá podrobně a vyžádá si případné doplňující informace o uchazečích. Zkontrolovala také splnění požadovaných předpokladů uchazečů a náležitostí přihlášek a pozvala uchazeče na osobní slyšení, které se uskuteční 24. února.

Všichni kandidáti mají zkušenosti z médií. Stanislav Holec byl redaktorem ČTK. V letech 1990 až 1999 pracoval jako reportér a posléze vedoucí v domácí redakci. Poté odešel do společnosti Mafra, a. s., kde rozjížděl nové projekty, včetně televize Óčko. Nedávno vrátil licenci na vysílání kabelové televize Altema a je nyní poradce v oboru médií a spolupracuje například se společností Ringier Axel Springer CZ a. s.

Jiří Holna pracoval ve společnostech Axel Springer a Economia, kde pracoval v řídících funkcích ve vydavatelství i v internetovém serveru iHned a odkud odešel loni. Nyní je odborným konzultantem a spolupracuje se slovenskou vydavatelskou společností 7 Plus.

Radim Hreha je redaktorem oborového serveru Česká média, který i zakládal. Od prosince 2006 do prosince 2007 byl ředitelem Slovenské televize. O místo ředitele ČTK se ucházel už v roce 2009, kdy poměrem 4:3 zvítězil ve volbě. Rada ČTK ho ale v den jeho plánovaného nástupu odvolala a Hreha se nyní soudní cestou domáhá určení, že ředitelem ČTK je.

Michal Jankovec v minulosti řídil agenturu ČTA, která se neúspěšně pokusila porazit ČTK. Poté založil další podobné podniky a je dnes veden v Obchodním rejstříku jako společník firmy Arteria, která uvádí jako předmět podnikání provozování tiskové agentury, obchodní a vydavatelskou činnost.

Jiří Majstr je mezi uchazeči jediným nynějším zaměstnancem ČTK. Od roku 2008 řídí její zpravodajství. Předtím byl postupně zpravodajem v Dillí, New Yorku a Londýně a zakládal internetovou divizi ČTK. Také on se o místo generálního ředitele ucházel už v roce 2009, ale získal jen tři hlasy ze sedmi.

Dušan Veselý byl dlouholetým šéfredaktorem obrazové redakce ČTK a je známou osobností české reportážní fotografie. Byl spoluautorem několika výstav a fotografických knih. Po odchodu z ČTK do důchodu v roce 2008 pracoval v týmu tehdejšího předsedy Poslanecké sněmovny Miroslava Vlčka (ČSSD) a poté senátora Jiřího Šnebergera (ODS).

Petr Žantovský donedávna učil na Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze, byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a podle Obchodního rejstříku je společníkem firmy Ultravox s. r. o., která provozuje Rádio Ethno a jednatelem společnosti Joe Média s. r. o., která provozuje Rádio Limonádový Joe, jež nyní vysílá pouze na internetu.

Rada vyhlásila výběrové řízení poté, co nynější generální ředitel Milan Stibral v souladu s usnesením rady ČTK ze 17. září 2009 podal rezignaci k 9. červnu 2011. Rada toto zdůvodňuje tím, že považuje za nezbytné, aby ČTK měla v dobách turbulence na mediálním trhu pevné vedení a aby měla nového ředitele od 10. června 2011. S ohledem na to, že je nyní šestičlenná a že od 21. března bude jen pětičlenná, nemá jinou možnost, jak splnit svou zákonnou povinnost jmenovat ředitele a jak neriskovat období nejistoty, než tak, že ředitele vybere během února a začátku března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK