Euro.cz: Polskou Žabku zřejmě od Penty koupí britská BC Partners

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Investiční skupina Penta podle serveru Euro.cz pravděpodobně prodá polskou část sítě potravinářských obchodů Žabka britské investiční společnosti BC Partners. Její cena se pohybuje mezi devíti a deseti miliardami korun, uvedl dnes server s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Mluvčí Penty Martin Danko ČTK informaci o prodeji nepotvrdil.

Žabka je v Polsku s více než 2350 prodejnami jedním z dominantních hráčů v obchodu s potravinami v zemi. Podle serveru může Penta z operace vytěžit zisk ve výši přes desetinásobek EBITDA (zisk před započtením úroků, zdanění a odpisů) Žabky.

V Česku Penta prodává síť obchodů Žabka a Koruna obchodnímu řetězci Tesco za zhruba miliardu korun. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Maloobchodní řetězec Žabka vznikl právě v Polsku. Téměř 2000 menších městských obchodů pro rychlé nákupy koupila Penta i se značkou v roce 2007 a rozšířila je do Česka.

BC Partners je společnost soukromého kapitálového investování, takzvaná private equity. Společnost s kancelářemi v Paříži, Londýně či New Yorku od roku 1986 investovala do 74 společností v celkové hodnotě 68 miliard eur (asi 1,6 bilionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK