John odvolal Hrdou z čela pošty ke konci února

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Ministr vnitra Radek John odvolal generální ředitelku České pošty Marcelu Hrdou z funkce k 28. únoru. Jejího nástupce chce vybrat do konce února. Pokud to nestihne, poštu dočasně povede vrchní ředitel divize korporátní služby a řízení zdrojů Vladimír Měkota. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Hrdá ČTK potvrdila, že si dnes odvolání převzala.

Ministr Hrdé vytýká nekoncepčnost při tvorbě strategie pro další roky, postup při rušení pošt a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost před chystanou liberalizací trhu. "Jsem ráda, že nyní má Česká pošta za sebou velice úspěšný rok, v jehož průběhu se podařilo významně ušetřit v oblasti nákladů, rozpohybovat obchod a definovat dlouhodobou vizi České pošty. V roce 2010 jsme měli neočekávaně dobré výsledky, a to je ta nejlepší vizitka celého managementu," zopakovala dnes Hrdá.

"Naším cílem je, aby byl celý proces výběru nového generálního ředitele státního podniku Česká pošta uzavřen do konce února. Pokud by došlo k případnému zdržení procesu výběru, bude od 1. března generálního ředitele podniku zastupovat Vladimír Měkota," uvedl ministr vnitra Radek John.

John chce, aby personální agentura co nejdříve zorganizovala výběrové řízení na nového generálního ředitele. Personální agentura potom vyhodnotí kandidáty a doporučí jejich pořadí výběrové komisi.

Výběrová komise bude složena ze dvou zástupců ministerstva vnitra, jakožto zakladatele podniku, a dvou zástupců ministerstva financí, protože se zároveň připravuje transformace České pošty. Zástupce za ministerstvo vnitra určí John a zástupce za ministerstvo financí stanoví ministr financí Miroslav Kalousek. Jedním z nich má být údajně náměstek Zdeněk Zajíček.

Možným nástupcem Hrdé by mohl být podle neoficiálních informací výkonný ředitel pošty pro rozvoj podnikání Miloslav Rut. Ten dříve vedl například českou pobočku Cisco nebo výrobce počítačů Foxconn. Jako o generálním řediteli se o něm hovořilo již před dvěma lety.

Hrdou do čela pošty na konci roku 2009 jmenoval ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Před tím čtyři roky působila ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha.

Poště loni klesl zisk před zdaněním z předchozích 661 milionů na 250 až 280 milionů. Firma s 34.400 zaměstnanci a 3350 pobočkami chce letos investovat 2,275 miliardy korun, což je o jednu miliardu více než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK