Soud si vyžádal od aktérů řízení se Sazkou podrobné informace

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Městský soud v Praze vyzval loterijní společnost Sazka, společnosti podnikatele Radovana Vítka, které podaly návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou, a Komerční banku a Raiffeisenbank, jež svoje pohledávky vůči Sazce Vítkovi prodaly, aby se do 15 dnů k řízení podrobně vyjádřily a doložily potřebné dokumenty. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Tam přibyla i přihlášená pohledávka 409 milionů Kč po splatnosti za Sazkou od společnosti KKCG podnikatele Karla Komárka.

Sazce soud uložil, aby mu zdůvodnila, proč mělo ukončení spolupráce s KB a Raiffeisenbank vést k poškození pověsti firmy a odhadovaným škodám ve výši až miliardy Kč. Na totéž si vyžádal vyjádření i od obou bank. Těmito tvrzeními Sazka reagovala na zahájení insolvenčního řízení.

Vítkově společnosti Moranda soud mimo jiné uložil, aby se podrobně vyjádřila k otázce postoupení pohledávek KB a Raiffeisenbank a k jejich údajnému zániku započtením, dále k údajné neexistenci úpadku ve formě platební neschopnosti nebo předlužení a poškození Sazky v důsledku účelového a šikanózního návrhu.

Investiční skupina KKCG počátkem února oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky. Získala pohledávky a dluhopisy Sazky a bude je uplatňovat "všemi dostupnými prostředky". KKCG koncem ledna předložila "přátelskou investiční nabídku" představenstvu Sazky s návrhem, aby ji předalo akcionářům. Nedostala na ni ovšem žádnou reakci.

Městský soud v Praze dostal od Vítkovy firmy Moranda návrh na zahájení insolvenčního řízení se Sazkou 17. ledna. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun a vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Právě kvůli splácení dluhopisů, vydaných na financování výstavby sportovní arény ve Vysočanech.

Sazka v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Svazy mají za půjčku ručit akciemi Sazky. Pokud by ovšem výnosy v období 15 let nestačily na splácení úvěru, podíly svazů v Sazce získá Penta s E-Investem. Dohoda o vstupu by měla platit právě 15 let a investoři v ní garantovali pro sportovní svazy roční příspěvek 200 milionů Kč.

Někteří sportovní funkcionáři vyjadřují obavy, že ČSTV jako majoritní akcionář Sazky bude muset ručit za miliardovou půjčku od Penty svým majetkem a že při neschopnosti splácet o něj může přijít. Nelze vyloučit ani to, že ČSTV bude muset nakonec ručit i dalším majetkem, jehož hodnota je odhadována na 50 miliard, a šéfům sportovních svazů se nelíbí, že to nemohou nijak ovlivnit.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má ČSTV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK