Čtvrtletní zisk i tržby Philip Morris International vzrostly

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Čistý zisk nadnárodní tabákové společnosti Philip Morris International ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl meziročně o 15 procent na 1,75 miliardy dolarů (zhruba 31 miliard Kč). Vlastníkovi největšího českého výrobce cigaret Philip Morris ČR se díky silnému růstu v Asii celkově zvýšil odbyt a společnost si vypomohla i zvyšováním cen cigaret.

Společnost dnes uvedla, že její tržby se zvýšily o 4,8 procenta na sedm miliard dolarů. Celkové dodávky stouply o 3,1 procenta na 224,9 miliardy cigaret. Zvláště důležitý byl výrazný nárůst v asijských zemích a ke zlepšení přispěla i akvizice filipínské firmy Fortune Tobacco.

Philip Morris International prodává cigarety Marlboro a dalších značek mimo Spojené státy a je druhým největším výrobcem cigaret na světě za čínskou státní společností China National Tobacco Corp. Společnost vznikla v roce 2008 vyčleněním ze skupiny Altria, které zůstala americká divize Philip Morris USA.

Odbyt cigaret Philip Morrris International v Evropě klesl o 5,4 procenta. V regionu východní Evropy, Blízkého východu a Afriky se propadl o šest procent, zatímco v divizi Kanady a Latinské Ameriky se zvýšil o 2,4 procenta. Tržní podíly v jednotlivých regionech rostly nebo zůstaly stabilní, sdělila firma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK