Akcie amerických korporací dopoledne mírně klesly

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. února (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne mírně klesly, protože trh znepokojily výhledy hospodaření technologických firem jako Cisco Systems a Akamai Technologies. Mezi investory se objevily obavy ze slabých podnikových výdajů a výdajů na technologie.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o pětinu procenta na 12.214,7 bodu. Index Nasdaq Composite ale v poledne stagnoval na 2789,3 bodu s nepatrným ziskem 0,01 procenta.

Cicso je světově největším výrobcem zařízení, která zajišťují chod počítačových sítí. Jeho emise dopoledne klesla o 13 procent, protože podniku za čtvrté čtvrtletí klesl zisk o 18 procent kvůli poklesu prodeje technologií státním úřadům. Tento problém se má navíc v dalších čtvrtletích ještě zhoršit.

Akcie Akamai Technologies se propadly o 16 procent poté, co firma oznámila, že ji konkurenti donutili snížit ceny internetových služeb. Akamai si vedla nejhůře mezi pěti sty tituly indexu Standard & Poor's 500.

Akcie jiných společností proti tomu rostly. Foods Market díky vyššímu čtvrtletnímu zisku posílila o 13 procent. A telekom Sprint Nextel pak stoupl o čtyři procenta díky nárůstu klientů na smlouvu, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK