Ceny ropy po zprávách o Mubarakově odstoupení klesly

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. února (ČTK) - Světové ceny ropy v dnešním rozkolísaném obchodování ztratily v podvečer většinu přírůstků dosažených po pověstech o smrti saúdského krále a po příznivé zprávě z amerického trhu práce. Ropný trh oslabily zprávy o blížícím se odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Severomořská ropa Brent ztrácela kolem 17. hodiny SEČ asi 70 centů a pohybovala se mírně nad 101 dolary za barel. Předtím přitom vzrostla až k blízkosti 103 dolarů. Americká lehká ropa WTI byla stále ještě vyšší o 20 centů na zhruba 86,90 USD za barel.

Cena Brentu odpoledne výrazně vzrostla po pověstech, podle nichž má saúdský král Abdalláh značné zdravotní potíže a podle některých zdrojů už dokonce zemřel. Saúdské zdroje tyto dohady popřely a sdělily, že král se těší dobrému zdraví.

WTI reagovala nejprve růstem hlavně na údaje o poklesu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA nejníže za dva a půl roku. Přirážka Brentu k WTI se po zprávách dočasně vyhoupla na nový rekord nad 16 dolarů za barel, protože WTI zároveň srážely údaje o výrazném růstu zásob v USA.

Trh pak oslabily zprávy o Mubarakovi spolu se zpevněním dolaru, který rovněž reagoval na vývoj v Egyptě. Světová média uvádějí, že Mubarak vyhoví požadavkům demonstrujících a odstoupí během nadcházející noci. Šéf americké tajné služby CIA Leon Panetta sdělil, že Mubarakova rezignace dnes večer je vysoce pravděpodobná. V záplavě rozporných zpráv naopak egyptský ministr informací tvrdil, že jde o fámy a že Mubarak neodstupuje.

"Pokud půjde o poklidné odstoupení a na ulicích přestane anarchie, zcela to uklidní jakékoli obavy z možnosti narušení provozu v Suezském průplavu," řekl agentuře Reuters analytik firmy Sucden Financial Rob Montefusco. "Euro slábne a dolar sílí. Řekl bych, že hlavním faktorem je silnější dolar," uvedl Simon Wardell z Global Insight.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes předpověděla, že světová poptávka po ropě vystoupí na konci roku na rekordních 90 milionů barelů denně. Rovněž však uvedla, že rostoucí těžba kartelu OPEC a dostatek ropných zásob by růst cen měly omezit.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:00 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 101,13 101,81 New York - Nymex WTI březen 86,92 86,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK