Rozpočtový deficit USA v lednu vzrostl na 50 miliard USD

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. února (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu Spojených států v lednu dosáhl 49,80 miliardy dolarů (886 miliard Kč) a byl druhý nejvyšší za měsíc leden v historii po schodku 63 miliard dolarů v lednu 2009. Oznámilo to dnes ministerstvo financí USA. Schodek je zatím v tomto fiskálním roce mírně nižší než v předešlém, čeká se však, že do září překoná dosavadní rekord 1,4 bilionu dolarů z roku 2009.

Za první čtyři měsíce roku se deficit meziročně snížil o 2,7 procenta na 418,8 miliardy dolarů. Vláda prezidenta Baracka Obamy od svého nástupu stále ještě nezažila měsíc, kdy by ve svém hospodaření viděla kladná čísla.

Deficit za loňský fiskální rok do září 2010 dosáhl 1,29 bilionu USD a byl druhý nejvyšší po předloňském rekordu přes 1,4 bilionu USD. V přepočtu na výkon ekonomiky loňský schodek činil 8,9 procenta hrubého domácího produktu po předloňských deseti procentech.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) v novém odhadu z konce ledna předpověděl, že deficit amerického rozpočtu v tomto fiskálním roce pravděpodobně dosáhne rekordních 1,5 bilionu. Zvýšený odhad deficitu je odrazem prodloužení dosavadního stavu, kdy podle dohody prezidenta Baracka Obamy s republikány z konce ledna se prodlužuje platnost snížených sazeb daní z příjmů a z dividend zavedených už v první polovině desetiletí prezidentem Georgem Bushem.

Americký rozpočet na nynější fiskální rok počítá s výdaji 3,83 bilionu dolarů a příjmy 2,57 bilionu dolarů. Původně odhadovaný deficit činí 1,27 bilionu dolarů. V příštím roce by podle CBO deficit měl dosáhnout 1,1 bilionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK