Z vedení Fedu odchází protiinflační "jestřáb" Hawk

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. února (ČTK) - Z vedení americké centrální banky (Fed) odstupuje její nejmladší guvernér Kevin Warsh. Ve věku čtyřiceti let tak odchází výrazný antiinflační "jestřáb" a skeptik vůči uvolněné měnové politice, kterou prosazuje šéf Fedu Ben Bernanke. Jeho odchod tak ve Fedu ještě více vychýlí převahu těch, kdo jsou v zájmu ekonomického růstu rozhodnuti udržovat i přes rostoucí inflaci politiku extrémně levných peněz.

Warsh krátce oznámil, že odstupuje ze sedmičlenné rady guvernérů Fedu ke konci března, a žádné důvody nesdělil. Do rady jej jmenoval prezident George Bush v únoru 2006 a sloužit měl do ledna 2018.

Fed nyní podle agentury Reuters na bezprecedentní křižovatce své historie. Rok a půl po skončení hluboké ekonomické recese nejenže udržuje nulové úrokové sazby, ale nalévá i do ekonomiky stále nové peníze v rámci podzimního kontroverzního programu nákupů vládních dluhopisů za celkem 600 miliard dolarů (10,7 bilionu Kč).

Podle ekonomů bude historie posuzovat nynější Fed nejen za to, jak reagoval na krizi a recesi, ale i za jeho schopnost stáhnout nástroje ke stimulaci ekonomiky a finančních trhů včas a tak, aby nevyvolal růst inflace a destabilizaci nejen domácí, ale i celé globální ekonomiky. Právě to nyní podle domácích i zahraničních kritiků Fedu kvůli jeho počínání hrozí.

Warsh s takzvaným "kvantitativním uvolňováním" souhlasil jen zdráhavě a už v listopadu jej podrobil kritice. Už v září 2009 naznačil, že Fed bude muset možná odstoupit od uvolněné politiky dříve, než se předpokládá. Většina vedení Fedu i guvernérů jeho regionálních bank však k ukončení uvolněné politiky není ochotna, třebaže ekonomika urychluje růst a trh práce vykazuje zlepšování.

Warsh byl v době svého jmenování jako bývalý bankéř společnosti Morgan Stanley a absolvent práv na Harvardu považován za Bushova člověka, který nemá dost zkušeností a má spíše politické konexe. Za finanční krize se však ukázal jako vysoce užitečný.

Bernanke využíval jeho kontaktů na banky k intenzivní komunikaci mezi Fedem a klíčovými firmami v sektoru. Warsh se pak s místopředsedou Fedu Donaldem Kohnem a ministrem financí Timothym Geithnerem stal členem Bernankeho úzkého týmu, který řešil krizi. "Kevin poskytl Fedu a zemi během té doby příkladné služby. Neocenitelné byly během krize především jeho intimní znalosti finančních trhů a institucí, uvedl Bernanke v oficiálním sdělení k Warshovu odchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK