Ekonomika podle analytiků ve 4. čtvrtletí stoupla o 3,2 procenta

13.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Tuzemská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla meziročně o 3,2 procenta, vyplývá z průměru odhadů analytiků oslovených ČTK. Ve srovnání se třetím čtvrtletím ekonomika podle nich vzrostla o zhruba 0,8 procenta. Za celý rok 2010 pak hrubý domácí produkt stoupl v průměru o 2,3 procenta, předpověděli. První odhad růstu ekonomiky zveřejní Český statistický úřad v úterý 15. února.

Ve třetím čtvrtletí loni česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o jedno procento.

"Očekáváme, že meziroční tempo růstu české ekonomiky vykáže za závěrečné čtvrtletí loňského roku další zrychlení, do oblasti mírně nad tři procenta. K meziročnímu růstu HDP by měla pozitivně přispět především tvorba zásob, investiční výdaje a také spotřeba domácností," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Obdobně situaci vidí například také analytik Komerční banky Jiří Škop. "Česká ekonomika si patrně vedla i v posledním čtvrtletí roku 2010 velmi dobře, když by si měla mezičtvrtletně polepšit o 0,8 procenta a meziročně o 3,2 procenta. Pozitivní příspěvek do dynamiky očekáváme od fixních investic a zejména od čistého exportu. Mírným růstem by mohla skončit i spotřeba domácností," odhadl.

Pokud se přitom očekávání podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské naplní, růst ekonomiky se vrátí k tempům z první poloviny roku 2008, tedy na předkrizovou úroveň.

Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška dosud zveřejněné krátkodobé ukazatele z průmyslu, stavebnictví, maloobchodu a pohostinství a ubytování nenaznačují, že by růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí dále zrychlil. "Naděje, že mohly zpomalení zabránit investice do fotovoltaiky, existuje, je ale malá. Uvedené investice jsou značně dovozně náročné a vyznačují se nízkou přidanou hodnotou," uvedl. Růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí odhadl na meziročních 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK