V Metrostavu se letos minimální mzdové tarify zvýší o 3 procenta

13.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Zaměstnanci tuzemské stavební dvojky Metrostav letos dostanou přidáno. Minimální mzdové tarify se ve firmě zvýší o tři procenta. Po dvou kolech kolektivního vyjednávání se na tom dohodly odbory se zástupci podniku. Firma to uvedla v nejnovějším čísle svého časopisu.

Většina stavebních společností zatím se zvyšováním mezd vyčkává na výsledek kolektivního vyjednávání na úrovni celého odvětví. To se mezi Odborovým svazem Stavba a Svazem podnikatelů ve stavebnictví teprve rozbíhá. Odbory jdou do vyjednávání s požadavkem na zvýšení minimálních mzdových tarifů v průměru o 3,7 procenta.

Metrostav v současnosti zaměstnává kolem 3100 lidí. Za poslední rok a půl firmu opustilo asi deset procent zaměstnanců. Propouštět museli kvůli krizi také konkurenti Metrostavu, jako je například Skanska nebo Strabag.

Stavaři očekávají, že letošní rok bude krize v oboru pokračovat. Soukromé zakázky příliš nerostou, stát navíc kvůli úsporám omezuje například investice do dopravních staveb. Odbory odhadují, že o práci může v českém stavebnictví přijít až 40.000 lidí. Svaz podnikatelů ve stavebnictví je dokonce ještě pesimističtější. Odvětví dává včetně živnostníků práci zhruba 450.000 lidem.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců (bez agenturních pracovníků) v podnicích s 50 a více zaměstnanci se ve stavebnictví loni podle Českého statistického úřadu meziročně snížil o tři procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda vzrostla o 2,5 procenta na 28.734 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK