Snížení podnikových daní by v Kanadě mohlo vyvolat volby

13.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 13. února (ČTK) - Snížení podnikových daní by v Kanadě mohlo vést k předčasným volbám. Opozice pohrozila, že kvůli daním odvolá příští měsíc premiéra Stephena Harpera z funkce. Vedle daní se v diskusi kanadských politiků nyní po hospodářské krizi střídají také otázky rozpočtového deficitu a pracovních příležitostí, podpora firem a strádajících rodin, podobně jako ve Spojených státech, napsala agentura AP.

Po odvolání premiéra by následovaly všeobecné volby, které by Harper podle očekávání opět vyhrál. Zřejmě by ale zase těsně nedosáhl majority a podstatné legislativní změny by mohl prosazovat jen se souhlasem opozice. Poslední všeobecné volby se v zemi konaly v říjnu 2008.

Harper neoblomně tvrdí, že navrhované snížení korporátní daně ze 16,5 procenta na 15 procent neodvolá. Toto snižování přitom spustil v roce 2007, když byla sazba na 19 procentech.

Jednat ale musí opatrně. Jeho Konzervativní strana Kanady, aby zmírnila dojem, že nadržuje velkým společnostem, raději vypustila z názvu daňového plánu o vytváření pracovních příležitostí slovo "korporátní".

Opoziční Liberální strana Kanady umožnila Harperovu daňovému plánu v roce 2007 v parlamentu projít tím, že se hlasování jednoduše nezúčastnila. Nyní ale namítá, že se situace po překonání finanční krize po třech letech změnila a daňové škrty už jsou podle ní nepřijatelné. Odvolává se přitom na současný rozpočtový deficit 56 miliard USD (zhruba bilion Kč).

Harperovi přitom může jeho rozpočtový návrh projít, pokud získá podporu některé z menších politických stran. V tom případě by se nové volby nekonaly. Harper se spoléhá na to, že by Kanaďané ocenili, že země překonala finanční krizi v překvapivě dobré kondici, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK