Japonské akcie díky údajům z Číny stoupl na devítiměsíční maximum

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. února (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden díky údajům o silném růstu čínských dovozů výrazným vzestupem a jeho hlavní index se po zisku více než jednoho procenta dostal na maximum za devět měsíců. K optimistické náladě investorů přispíval slabý japonský jen, jehož kurz klesal celý minulý týden a dnes zůstal blízko minima za tři týdny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,1 procenta na 10.725,54 bodu, nejvýše od 6. května 2010. Širší index Topix posílil o 1,3 procenta.

Rostly akcie vývozců, které vedle slabého jenu podpořily zejména údaje z Číny. Čínský obchodní přebytek v lednu v meziročním srovnání klesl o 55 procent a dovoz vykázal vzestup o více než 50 procent. Čísla ukázala silnou čínskou domácí poptávku, která nasává dovozy, což podpoří japonský vývoz.

Japonská ekonomika v posledním čtvrtletí kvůli vypršení vládních pobídek k nákupům automobilů klesla, v tomto čtvrtletí se však čeká oživení, které by měl podpořit zejména export do Číny. Akcie automobilky Honda dnes posílily o zhruba dvě procenta a ještě více získaly akcie Toyoty.

Na devizovém trhu dnes jen po osmi dnech poklesu mírně posílil, zůstal však na slabé úrovni nad 83 jeny za dolar. Americkou měnu v minulých dnech podporovala série příznivých ekonomických údajů z USA. Euro dál oslabovalo a přiblížilo se těsně ke klíčové technické hranici 1,35 USD, po jejímž prolomení může následovat další propad.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování posílil o 0,3 procenta na 83,16 JPY a byl půl jenu pod třítýdenním minimem 83,68 JPY z konce minulého týdne. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3526 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK