Prodej osobních aut v Číně v lednu meziměsíčně klesl o desetinu

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 14. února (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Číně se v lednu meziměsíčně snížil o deset procent na 965.238 vozů. Vypršela platnost daňových úlev na modely s nízkou spotřebou a velká města začala v rámci boje se smogem a dopravními zácpami omezovat používání automobilů. V meziročním srovnání nicméně prodej stoupl téměř o 13 procent. Uvedl to dnes Čínský svaz osobních automobilů (CPCA).

Šéf CPCA Rao Da minulý měsíc předpověděl, že prodej osobních aut v Číně by mohl letos kvůli konci vládních opatření na podporu poptávky klesnout o více než deset procent. Podle řady dalších odborníků se však letos prodej zvýší o deset až 15 procent. V loňském roce prodej stoupl zhruba o třetinu na rekordních 13,8 milionu vozů.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala na pozici největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Ze silné poptávky v Číně těží rovněž Škoda Auto, jejíž prodej na čínském trhu loni stoupl o 47 procent na 180.515 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK