Nový záchranný mechanismus v eurozóně bude mít 500 mld. eur

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (zpravodaj ČTK) - Nový stálý záchranný mechanismus (ESM) v eurozóně, který začne platit po roce 2013 a již byl schválen EU, by mohl státům v problémech pomoci až 500 miliardami eur, tedy zhruba 12 biliony korun. Píše o tom dnes týdeník Der Spiegel s odvoláním na zdroje v Evropské komisi. Okamžitě k dispozici by ESM měl mít 100 miliard eur, tedy téměř 2,5 bilionu korun.

Nový stálý mechanismus má v eurozóně po roce 2013 nahradit současný záchranný fond (EFSF), který i s příspěvkem od Mezinárodního měnového fondu disponuje celkem 750 miliardami eur. Jeho platnost ovšem vyprší a členské státy eurozóny se obávají, že by se poté mohly stát terčem útoku spekulantů, což by mohlo ohrozit stabilitu evropské jednotné měny.

Vznik ESM na evropské scéně prosadila zejména německá kancléřka Angela Merkelová. Podle Der Spiegel by ale mohla mít nečekané problémy s jeho prosazováním na domácí scéně. Podle právního oddělení Bundestagu totiž budou muset s jeho ustavením souhlasit dvě třetiny poslanců, které Merkelová nemá.

Německá kancléřka tak musí v následujících měsících sehnat podporu zákonodárců z řad opozičních sociálních demokratů či zelených. Její manévrovací prostor v Evropské unii se tak podstatně zmenší, protože bude muset ve svém postoji k reformám eurozóny odrážet i jejich názory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK