Průmyslová výroba v eurozóně i EU v prosinci poklesla

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (zpravodaj ČTK) - Průmyslová výroba se v prosinci loňského roku v eurozóně i v EU meziměsíčně propadla o 0,1 procenta. Meziročně vzrostla o osm procent v zemích platících evropskou jednotnou měnou a v celé evropské sedmadvacítce o 7,7 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Za celý loňský rok průmyslová výroba v eurozóně vzrostla v průměru o 7,1 procenta a v celé unii o 6,7 procenta a značně tak přispěla k hospodářskému oživení po největší krizi od 30. let minulého století.

Evropský průmysl se nicméně stále nenachází na předkrizových úrovních. Největšího výkonu přitom dosahoval v období kolem pádu americké investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Ten je označován za oficiální začátek globální hospodářské a finanční krize.

Řada členských států v loňském roce ovšem zaznamenala i dvouciferný růst průmyslu. V meziročním srovnání v prosinci rostla nejvíce v Estonsku (38,4 procenta), Irsku (16,9 procenta), Lotyšsku (15,7 procenta), Litvě (14,2 procenta) a zejména v Německu (11,2 procenta), které má největší podíl na současném hospodářském růstu v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK