Čistý zisk Komerční banky loni podle odhadů stoupl o pětinu

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Čistý zisk Komerční banky loni stoupl přibližně o pětinu až na 13,31 miliardy korun. Vyplývá to odhadů analytiků oslovených ČTK. Předloni banka vykázala čistý zisk 11 miliard korun. Hospodářské výsledky za loňský rok zveřejní Komerční banka ve středu 16. února. Akcie banky se obchodují na pražské burze.

Čistý zisk banky v samotném 4. čtvrtletí podle analytiků bude činit 3,2 až 3,35 miliardy Kč. Ve stejném období roku 2009 to bylo 2,57 miliardy korun.

"Od Komerční banky očekáváme velmi solidní výsledky, podpořené opět silným meziročním poklesem nákladů rizika, růstem výnosů a stabilními provozními náklady," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Jeho odhad čistého zisku 13,29 miliardy korun by podle něj byl pro Komerční banku historicky nejvyšším.

Více než samotná čísla bude trh podle analytika Atlantik FT Milana Lávičky sledovat výši dividendy. "Tu očekáváme na úrovni 210 korun na akcii. Vzhledem k velmi silné kapitalizaci vidíme i dále reálnou možnost vyplácení mimořádné dividendy," uvedl. Ze zisku roku 2009 banka vyplácela dividendu 170 korun na akcii.

Čistý úrokový výnos loni podle analytiků mírně stoupl na zhruba 21,4 miliardy korun. Příjmy z poplatků a provizí banka podle odhadů zvýšila o zhruba dvě procenta na přibližně osm miliard korun. Provozní náklady banka snížila o přibližně tři procenta na 13,1 miliardy korun, odhadují analytici.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Předloni vykázala konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což bylo ve srovnání s rokem 2008 o 16,4 procenta méně. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK