ČSÚ:Produkce zeleniny loni klesla o 14 pct na 219.000 tun

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Tuzemská produkce zeleniny loni klesla o 14 procent na 218.623 tun. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Čísla zahrnují údaje od profesionálních pěstitelů i odhadovanou produkci z domácích zahrad. Podle dřívějších informací ministerstva zemědělství byl loňský rok pro pěstování zeleniny mimořádně klimaticky nepříznivý.

Celková sklizňová plocha zeleniny se meziročně snížila zhruba o tři procenta na 13.396 hektarů, z toho pole profesionálních pěstitelů zabírala 8583 hektarů, zbylých necelých 4813 ha představovala odhadovaná plocha, na níž pěstovaly zeleninu domácnosti.

Pěstitelům loni zkomplikovaly život především mohutné přívalové deště na začátku srpna. Největší škody způsobily povodně na Moravě, kde zničily již založené porosty zeleniny.

"Dle odhadu a rámcového šetření bylo letos povodněmi zcela zničeno zhruba 500 ha zeleninových ploch, kde porosty podlehly hnilobě," uvádí Situační a výhledová zpráva ministerstva zemědělství z loňského prosince. Voda podle ní navíc znemožnila výsadbu zhruba na desetině ploch, na dalších deseti procentech bylo vyseto a vysázeno pozdě, v důsledku čehož klesly výnosy přibližně o pět procent. Kvůli vlhku se také více než obvykle vyskytovaly houbové choroby.

Další přívalové deště přišly ve třetí dekádě září, což pěstitelům opět zkomplikovalo vjezd do polí a přispělo k rozšíření zatopených míst.

V Česku loni pěstovalo zeleninu podle údajů zelinářské unie 462 profesionálních producentů. Před vstupem do EU byl jejich počet více než dvojnásobný. Unie loni odhadovala, že už více než 60 procent zeleniny na českém trhu pochází z dovozu a tento podíl prý stále roste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK