Novým generálním ředitelem ČEB byl zvolen Tomáš Uvíra

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva státní České exportní banky (ČEB) byl dnes zvolen Tomáš Uvíra (42), který od dubna 2007 zastával post vrchního ředitele správy majetku ministerstva financí ČR. Ve funkci generálního ředitele ČEB Uvíra nahradil Lubomíra Pokorného, který rezignoval loni v září. Novým náměstkem generálního ředitele ČEB se stal dosavadní náměstek ministra průmyslu a obchodu Luboš Vaněk (46). ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEB Jiří Pekárek.

"Mým nejbližším cílem je prověřit jednotlivé činnosti banky a připravit její novou strategii. V této oblasti bych rád navázal na slibně nastartovanou spolupráci se soukromými bankovními ústavy či podporu malých a středních podniků," uvedl Uvíra, který se chce zasadit také o to, aby činnost banky byla maximálně transparentní.

Před nástupem na ministerstvo financí Uvíra působil na pozicích viceprezidenta pro řízení finančního úseku Aero Vodochody a finančního ředitele Středočeské plynárenské. Zkušenosti z bankovní sféry získal v První slezské bance a České národní bance, v níž pracoval v letech 1993 až 1996. Na další dva roky se pak stal nuceným správcem Velkomoravské banky.

Místopředsedou představenstva ČEB byl dnes zvolen nový náměstek generálního ředitele Vaněk, který do ČEB přišel z ministerstva průmyslu a obchodu, kde působil jako náměstek ministra průmyslu a obchodu a řídil sekci podřízených organizací. Vaněk dříve pracoval ve Fondu národního majetku a v České správě sociálního zabezpečení, kde byl také náměstkem ústředního ředitele a následně byl pověřen řízením tohoto úřadu. Působil rovněž na kapitálovém trhu a v dohledovém orgánu na ministerstvu financí a Komisi pro cenné papíry.

ČEB za loňský rok podle předběžných neauditovaných výsledků klesl čistý zisk na 82,4 milionu korun. Za rok 2009 měla banka čistý zisk přes 94 milionů korun. Bilanční suma banky loni stoupla o zhruba 30 procent na 64,8 miliardy Kč. Zisk banky před zdaněním dosáhl výše 228,7 milionu korun. Banka loni podepsala smlouvy za 43,8 miliardy korun, což oproti roku 2009 představuje nárůst o 74 procent. Největším kontraktem je financování tepelné elektrárny Adularya v Turecku.

ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK