ČR poprvé získá peníze z globalizačního fondu EU

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (zpravodaj ČTK) - Česko vůbec poprvé získá peníze z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG). Evropská komise dnes schválila pomoc 460 bývalým zaměstnancům společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi. Suma 323.820 eur (téměř osm milionů korun) by měla bývalým zaměstnancům Unileveru pomoci s hledáním nové práce.

Poskytnutí peněz musí ještě schválit europoslanci a Rada EU zastupující členské země, ale to už by podle obdobných příkladů z minulosti z jiných zemí neměl být zřejmě problém. Na jednoho pracovníka by poté z fondu připadlo zhruba 704 eur (přes 17.000 korun).

"Nelahozeves... je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, mají pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci, jak se EFG oficiálně jmenuje, disponuje ročně maximálně 500 miliony eur. Za cíl má pomoci pracovníkům, kteří přišli o zaměstnání kvůli změnám ve struktuře světového obchodu. Použít lze třeba tehdy, když zkrachuje nějaká velká továrna, nebo když je podnik přemístěn z členské země EU někam mimo unijní území. Peníze by měly obecně pomoci lidem najít si co nejdříve novou práci.

Unilever ještě nedávno v Česku vyráběl rostlinné tuky a majonézy. Jejich výrobu v továrně s více než 600 zaměstnanci v Nelahozevsi ale loni ukončil. Výrobní závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku firma uzavřela v roce 2006. V ČR tak už firma nevyrábí, nýbrž pouze prodává výrobky zahraničních poboček koncernu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK