Průzkum: Evropané se i přes pokles cen roaming snaží omezovat

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. února (zpravodaj ČTK) - Evropané mají i přes snížení cen za roamingové služby stále obavy z vysokých cen za využívání mobilních telefonů v zahraničí. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum Eurobarometr. Kvůli obavám z nákladů omezuje roamingové hovory a služby v průměru 72 procent Evropanů, z Česka to bylo 76 procent lidí.

Ještě více než Češi omezovali své hovory kvůli předpokládaným vysokým nákladům Dánové se 78procentním podílem takovýchto uživatelů, Litevci a Belgičané s 80 procenty a Švédové s 81 procenty. "Spotřebitelé jsou přesvědčeni, že je ještě veliký prostor pro zlepšení, především u datového roamingu," podotkla k výsledkům průzkumu eurokomisařka Neelie Kroesová.

Češi patří obecně k těm, co v zahraničí využívají mnohem víc než volání textové zprávy. Zatímco k používání hlasových služeb se přihlásilo 47 procent Čechů, což je jedno z nejmenších čísel v rámci "sedmadvacítky", tak u textových zpráv to bylo 72 procent, což je naopak skoro nejvíc z celé EU.

Datové roamingové služby v zahraničí využívají tři procenta Čechů. To je výrazně pod unijním průměrem, který činí deset procent. Je to jen o trochu víc než v Maďarsku, kde mobilní data stahuje v zahraničí nejmenší podíl lidí z celé EU - dvě procenta. Z Litevců je to přitom 17 procent.

Data ukázala, že i přes pokles cestovního ruchu mezi roky 2006 až 2010 odhadovaný na 13 procent ve stejné době výrazně narostlo využívání roamingových služeb. U hovorů to bylo v EU v průměru zhruba o třetinu víc, u krátkých textových zpráv o více než 40 procent.

Průzkum také ukázal, že mezi lidmi panují rozdíly ve využívání roamingových služeb. Muži například raději volají (57 procent), zatímco ženy preferují textové zprávy (56 procent).

Náklady na odchozí a příchozí hovory při cestách po EU klesly za posledních asi pět let, kdy se unie začala cenou roamingu zabývat, o zhruba tři čtvrtiny. Kroesová už dříve uvedla, že Evropská komise by chtěla poplatky za hovory z mobilního telefonu v zahraničí úplně zrušit. Nyní Brusel reguluje výši plateb.

Od loňského července snížila Evropská komise maximální cenu za odchozí roamingový hovor na 39 centů (zhruba 9,5 Kč) za minutu z předchozích 43 centů za minutu bez DPH a cena za příchozí hovor činí maximálně 15 centů za minutu místo dřívějších 19 centů. Vedle toho komise nastavila limit pro datový roaming 50 eur bez DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK