Rusal loni zvýšil produkci hliníku o tři procenta na 4,08 mil.tun

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 14. února (ČTK) - Největší světový producent hliníku Rusal loni zvýšil produkci kovu o tři procenta na 4,08 milionu tun. Podnik s akciemi na burzách v Hongkongu a Paříži dnes také uvedl, že v letošním roce chce zvýšit produkci o dvě procenta díky hutím na Sibiři.

Rusal se odvolává na silnou poptávku v Číně a oživování trhu v Severní Americe a na západních trzích po finanční krizi. Akcie Rusalu na burze v Hongkongu díky zprávě vzrostly téměř o devět procent na 13,62 HKD. Připsaly si tak nejvyšší zisk od loňského uvedení na trh.

Podnik odhaduje, že světová poptávka po hliníku v letošním roce vzroste o osm procent na 43,8 milionu tun. U cen podnik předpokládá, že zůstanou nad 2500 dolarů za tunu kovu. V roce 2009 se Rusal podílel na světové primární produkci hliníku jednou desetinou.

Někteří analytici očekávali, že Rusal přijde s lepší předpovědí na letošní rok. Alexander Latzer z Daiwa Securities Markets předpokládal, že si podnik předpoví na letošek pětiprocentní nárůst. Ale letošní produkci oxidu hlinitého, hliníkárenské suroviny, chce Rusal zvýšit o osm procent na 7,8 milionu tun, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK