V ČR loni mírně klesla výroba obuvi na 4,3 milionu párů

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. února (ČTK) - V České republice se loni vyrobilo podle předběžných odhadů 4,3 milionu párů obuvi. Je to mírný pokles oproti roku 2009, kdy se vyrobilo 4,5 milionu párů. Trend poklesu výroby obuvi posledních let se tak zatím nezastavil, není ale drastický. Novinářům to dnes v Brně při příležitosti úterního začátku veletrhů módy a obuvi Styl a Kabo řekla tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Vlasta Mayerová.

"Nějaký mírný pokles tam bude, ale jinak se zase daří třeba výrobcům dětské obuvi, že mírně zvyšují výrobu. Takže nějaké drastické propady tam nebyly," řekla ČTK.

Český obuvnický průmysl podle ní stojí asi na 35 firmách s více než 20 zaměstnanci. Obuv prý ale vyrábějí i mikrofirmy, kde je počet zaměstnanců nižší. České obuvnické firmy loni zaměstnávaly cekem kolem 3500 zaměstnanců.

Před rokem 1989 tuzemský obuvnický průmysl produkoval kolem 70 milionů párů obuvi ročně. První drastické snížení se odehrálo do roku 1994, kdy značně poklesl vývoz české obuvi pro sovětský, respektive ruský trh. Další pokles výroby nastal mezi lety 1997 a 2003, kdy českou obuv začaly vytlačovat boty dovážené z Číny a dalších asijských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK