McAfee: Počet mobilních virů loni stoupl téměř o polovinu

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona 14. února (ČTK) - Množství nových škodlivých programů pro mobilní zařízení se loni zvýšilo o 46 procent, tedy téměř o polovinu. Denně vzniklo v průměru 55.000 škodlivých programů pro počítače a mobilní zařízení. Během veletrhu MWC v Barceloně to oznámila antivirová firma McAfee.

Hrozby pro mobilní platformy nejsou žádnou novinkou. Kromě nárůstu z hlediska počtu se ale loni zvýšila i jejich propracovanost a nebezpečnost. Ve 4. čtvrtletí se objevil například sofistikovaný škodlivý kód Zitmo.A pro operační systém Symbian a Geinimi pro Android.

Mobilní zařízení se ve stále větší míře snaží infikovat i provozovatelé botnetů, tedy sítí ovládaných počítačů. Příkladem je síť Zeus, která se snaží získávat především přístupové údaje k internetovému bankovnictví.

Dosud antivirové firmy zaznamenaly kolem 55 milionů různých škodlivých kódů pro PC a mobily, z toho více než třetina vznikla loni.

Nevyžádaná elektronická pošta, takzvaný spam, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku představovala 80 procent všech odeslaných e-mailů. Tento podíl je nejnižší od počátku roku 2007. Pokles spamu je podle McAfee pravděpodobně výsledkem narušení řady botnetů.

Ze studie dále vyplývá, že na vzestupu jsou politicky motivované útoky, přičemž hranice mezi hacktivismem a kybernetickou válkou se stále více stírají. Ve čtvrtém čtvrtletí byla aktivní například skupina Anonymous, která napadala weby organizací chránících autorská práva a kritiky portálu WikiLeaks.

Průzkum laboratoří McAfee zjistil, že mezi nejpopulárnějšími termíny vyhledávání v daný den vedlo 51 procent odkazů ve výsledcích vyhledávačů na nebezpečné weby. Prakticky každá stránka s výsledky vyhledávače obsahovala odkazy alespoň na pět podvodných serverů.

McAfee zároveň uvedla, že se Česko umístilo na šestém místě v žebříčku zemí, z nichž nejčastěji vycházejí útoky typu SQL injection, což je technika napadení databázové vrstvy programu vsunutím kódu přes neošetřený vstup a vykonání vlastního, samozřejmě pozměněného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK