Aliance Nokie a Microsoftu ohrožuje ve Finsku přes 5000 míst

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 14. února (ČTK) - Softwarová aliance Nokie a Microsoftu pro chytré mobilní telefony ohrožuje ve Finsku přes 5000 pracovních pozic. Jde o místa Nokie ve výzkumu a vývoji i pracovní příležitosti u jejích dodavatelů. Uvedl to dnes Antti Rinne, šéf odborového svazu Ammattiliitto Pro, který zastupuje lidi z úřednických pozic.

"Pokud se naplní nejhorší scénář, myslím, že je v tomto procesu v ohrožení přes 5000 míst," řekl Rinne. Dodal, že 1500 z těchto lidí nyní pracuje pro subdodavatele Nokie. Ta by podle něj měla zaplatit každému zaměstnanci, který ve Finsku přijde o místo, 100.000 eur (2,4 milionu korun).

Na konci minulého roku zaměstnávaly společnosti Nokia a Nokia Siemens Networks 132.000 lidí, z toho 19.800 ve Finsku. Ve výzkumu a vývoji pracuje pro Nokii ve čtyřech finských městech přes 6000 lidí.

Nokii se na trhu s chytrými mobilními telefony nedaří držet krok s rivaly jako Apple a RIM. Nokia proto loni přijala na pozici generálního ředitele Stephena Elopa. Ten minulý pátek oznámil partnerství Nokie s Microsoftem, kdy Nokia bude do svých mobilů instalovat software Windows Phone místo své platformy Symbian, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK