Ropa dál zdražuje, Brent stojí zhruba 102 dolarů

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu a severomořský Brent se dostal nad hranici 102 dolarů za barel. K růstu cen pomáhá statistika z Číny, která ukázala na růst dovozu ropy, a z části také přetrvávající neklid na Blízkém východě. Na další vývoj cen bude mít podle analytiků patrně vliv kurz dolaru a zřejmě také další údaje o vývoji inflace v Číně.

Kolem 15:00 se barel ropy Brent prodával za zhruba 102,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o více než jedno procento. Naopak barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) o necelých deset centů zlevnil a prodával se za zhruba 85,50 USD.

"Cena se drží vysoko, protože na Blízkém východě přetrvává riziko dalších nepokojů," podotkl makléř společnosti Bache Securities Christopher Bellew. Egyptský prezident Husní Mubarak se v pátek sice vzdal funkce, země se ale dál zmítá v nepokojích. Panují navíc obavy, že se nepokoje teď budou šířit do dalších zemí v oblasti.

Samotný Egypt nemá na ceny ropy velký vliv, protože země není významným vývozcem ropy, vyváží pouze zkapalněný zemní plyn. Větším rizikem je právě zmíněné šíření nepokojů do dalších zemí Blízkého východu. V regionu se těží asi třetina celosvětové spotřeby ropy.

Cenová prémie u ropy Brent vůči typu WTI se tak nyní pohybuje kolem 17 dolarů, což je rekord. Zpravidla bývá dražší WTI, Brent je ale v poslední době považován za vhodnější měřítko poptávky, na cenu americké ropy navíc nepříznivě doléhají vysoké zásoby suroviny v USA. Pokud ale bude globální ekonomika pokračovat v růstu a dolar obnoví pokles, není podle analytiků k poklesu cen ropy důvod.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 102,30 100,94 New York - Nymex WTI březen 85,49 85,58

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK